Microbiology An Introduction 12th Edition by Gerard J. Tortora -Test Bank

$35

Description

Microbiology An Introduction 12th Edition by Gerard J. Tortora -Test Bank

Microbiology, 12th edition, TORTORA, FUNKE, CASE
Chapter 1 The Microbial World and You
1.1 Multiple-Choice Questions
1) Microorganisms are involved in each of the following processes EXCEPT
A) infection.
B) decomposition of organic material.
C) O2 production.
D) food production.
E) smog production.
Answer: E
Section: 1.1
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.1
Global Outcome: 5
2) Each of the following organisms would be considered a microbe EXCEPT
A) yeast.
B) protozoan.
C) bacterium.
D) mushroom.
E) virus.
Answer: D
Section: 1.1
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.3
3) The term used to describe a disease-causing microorganism is
A) microbe.
B) bacterium.
C) virus.
D) pathogen.
E) infection.
Answer: D
Section: 1.1
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.3
4) Common commercial benefits of microorganisms include synthesis of
A) riboflavin.
B) acetone.
C) insulin.
D) aspirin.
E) riboflavin, acetone and insulin.
Answer: E
Section: 1.1
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.1
5) Commercial utilization of microbial products has become increasingly
popular due to their environmentally friendly nature. Production of these
products which are readily degraded and, thus, non-toxic typically utilizes
A) enzymes.
B) organic acids.
C) organic solvents.
D) soap.
E) alcohol.
Answer: A
Section: 1.4
Blooms Taxonomy: Application
Learning Outcome: 1.1
6) The formal system for classifying and naming organisms was developed
by
A) Robert Koch.
B) Ignaz Semmelweis.
C) Aristotle.
D) Carolus Linnaeus.
E) Louis Pasteur.
Answer: D
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.2
7) In the name Staphylococcus aureus, aureus is the
A) genus.
B) domain name.
C) species.
D) kingdom.
E) family name.
Answer: C
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Comprehension
Learning Outcome: 1.2
8) A prokaryotic cell may possess each of the following cellular
components EXCEPT
A) flagella.
B) a nucleus.
C) ribosomes.
D) a cell wall.
E) a cell membrane.
Answer: B
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.3
9) Which of the following is NOT associated with viruses?
A) organelles
B) nucleic acid
C) envelope
D) chemical reactions
E) protein coat
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Comprehension
Learning Outcome: 1.3
10) Figure 1.1
The bacterial shape of the cells in the scanning electron micrograph
shown in Figure 1.1 would best be described as
A) bacillus.
B) spiral.
C) coccus.
D) ovoid.
E) columnar.
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.3
11) Protozoan motility structures include
A) cilia.
B) flagella.
C) pseudopods.
D) cilia and pseudopods only.
E) cilia, flagella, and pseudopods.
Answer: E
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.3
12) Viruses are not considered living organisms because they
A) cannot reproduce by themselves.
B) are structurally very simple.
C) can only be visualized using an electron microscope.
D) are typically associated with disease.
E) are ubiquitous in nature.
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 4.4
Learning Outcome: 1.3
13) The infectious agent that causes AIDS is a
A) virus.
B) bacterium.
C) yeast.
D) protozoan.
E) mold.
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.3
14) Which of the following is NOT a domain in the three-domain system?
A) animalia
B) archaea
C) bacteria
D) eukarya
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 1.5
Learning Outcome: 1.4
15) Classification of organisms into three domains is based on
A) the presence of a cell wall.
B) the number of cells in the organism.
C) cellular organization.
D) nutritional requirements.
E) cellular proteins.
Answer: C
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 1.5
Learning Outcome: 1.4
16) Archaea differ from bacteria in that archaea
A) have diverse cell wall compositions.
B) lack nuclei.
C) use organic compounds for food.
D) reproduce by binary fission.
E) are prokaryotic.
Answer: A
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 2.3
Learning Outcome: 1.3
17) Who is credited with first observing cells?
A) Robert Hooke
B) Anton van Leeuwenhoek
C) Robert Koch
D) Louis Pasteur
E) Carolus Linnaeus
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.5
18) Who is credited with first observing microorganisms?
A) Robert Hooke
B) Anton van Leeuwenhoek
C) Robert Koch
D) Louis Pasteur
E) Carolus Linnaeus
Answer: B
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.5
19) Biogenesis refers to the
A) spontaneous generation of organisms from nonliving matter.
B) development of life forms from preexisting life forms.
C) development of aseptic technique.
D) germ theory of disease.
Answer: B
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.6
20) If you were setting up an experiment to disprove spontaneous
generation in a liquid medium, which of the following would be essential
to the experiment?
A) supplying the liquid with nutrients
B) starting with a liquid that contains microorganisms
C) adding antibiotics to the liquid
D) using a sterile liquid and eliminating exposure to microorganisms
E) adding carbon dioxide to the liquid
Answer: D
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Comprehension
Learning Outcome: 1.6
21) The arguments supporting spontaneous generation were finally
disproved by
A) Louis Pasteur.
B) Francesco Redi.
C) Rudolf Virchow.
D) John Needham.
E) Lazzaro Spallanzani.
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.7
22) Regarding Louis Pasteurs experiments with the S-neck flask, which of
the following statements is TRUE?
A) Air exchange was involved.
B) A food source was provided.
C) The possibility of contamination was removed.
D) All preexisting microorganisms were killed.
E) All of the answer choices are correct.
Answer: E
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Comprehension
Learning Outcome: 1.7
23) The microbial process of converting sugars to alcohol is known as
A) fermentation.
B) pasteurization.
C) tyndallization.
D) lyophilization.
E) alcoholism.
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.1
Learning Outcome: 1.7
24) Proof that a microbe could cause disease was provided by
A) Pasteur.
B) Lister.
C) Koch.
D) Wasserman.
E) Semmelweis.
Answer: C
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.9
25) The use of phenol (carbolic acid) as a wound disinfectant was first
practiced by
A) Lister.
B) Semmelweis.
C) Pasteur.
D) Holmes.
E) Koch.
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.4
Learning Outcome: 1.8
26) Mycology is the study of
A) mycoplasma.
B) mushrooms.
C) protozoa.
D) molds.
E) molds, yeast, and mushrooms.
Answer: E
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.12
27) The first step for directly linking a microbe to a specific disease
according to Kochs postulates is to
A) culture the blood or other body fluid from a diseased animal using
nutrient medium.
B) inject a sample of blood or other body fluid from a diseased animal into
a healthy animal.
C) obtain a sample of blood or other body fluid from a diseased animal.
D) compare the blood of a sick animal to blood obtained from a healthy
animal.
E) isolate microbes from the blood of healthy animals.
Answer: C
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Application
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.9
28) In which of the following situations would Kochs postulates be utilized?
A) determination of the cause of a new emerging disease by scientists
studying disease transmission
B) development of a new antibiotic in a pharmaceutical lab
C) determination of the cause of cancer in a patient
D) formulation of a vaccine against a new pathogen in a genetic
engineering lab
E) whenever the scientific method is used to investigate a microbiological
problem
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Application
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.9
Global Outcome: 5
29) Robert Koch identified the cause of
A) smallpox.
B) anthrax.
C) diphtheria.
D) AIDS.
E) tuberculosis.
Answer: B
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.9
Global Outcome: 5
30) Which physician is first associated with vaccination?
A) Ehrlich
B) Jenner
C) Lister
D) Koch
E) Escherich
Answer: B
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.3
Learning Outcome: 1.10
Global Outcome: 5
31) Which of the following findings was essential for Edward Jenners
vaccination process?
A) Exposure to a milder disease form may produce immunity.
B) A weakened microorganism will not cause disease.
C) Someone who recovers from a disease will not acquire that disease
again.
D) Disease is caused by viruses.
E) Pathogenic microorganisms infect all humans and animals in the same
manner.
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 6.3
Learning Outcome: 1.10
Global Outcome: 5
32) Penicillin was discovered by accident by
A) Alexander Fleming.
B) Paul Ehrich.
C) Edward Jenner.
D) Robert Koch.
E) Joseph Lister.
Answer: A
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.4
Learning Outcome: 1.11
Global Outcome: 5
33) Who was the first scientist to pursue a magic bullet that could be used
to treat infectious disease?
A) Jenner
B) Pasteur
C) Ehrlich
D) Lister
E) Semmelweis
Answer: C
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.4
Learning Outcome: 1.11
Global Outcome: 5
34) Fungal infections are studied by
A) virologists.
B) bacteriologists.
C) parasitologists.
D) mycologists.
E) herpetologists.
Answer: D
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.12
35) Which disease has been eliminated through the use of vaccines?
A) tuberculosis
B) measles
C) rubella
D) smallpox
E) influenza
Answer: D
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.4
Learning Outcome: 1.10
Global Outcome: 5
36) Recombinant DNA refers to the
A) study of bacterial ribosomes.
B) study of the function of genes.
C) interaction between human and bacterial cells.
D) synthesis of proteins from genes.
E) DNA resulting when genes from one organism are inserted into another
organism.
Answer: E
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 4.5
Learning Outcome: 1.13
37) Molecular biology includes the study of
A) DNA synthesis.
B) RNA replication.
C) protein synthesis.
D) enzyme function.
E) how genetic information directs protein synthesis.
Answer: E
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 4.2
Learning Outcome: 1.13
38) Microorganisms are essential to our life. Each of the following is an
example of a beneficial function of microorganisms EXCEPT
A) alternative fuel production.
B) bioremediation.
C) gene therapy.
D) agriculture.
E) increased number of illnesses.
Answer: E
Section: 1.4
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.3
Learning Outcome: 1.14
Global Outcome: 5
39) The major food producers for other living organisms is/are
A) higher plants.
B) cyanobacteria.
C) algae.
D) higher plants and algae.
E) higher plants, cyanobacteria, and algae.
Answer: E
Section: 1.4
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.1
Learning Outcome: 1.14
40) Gene therapy is currently used to treat all of the following diseases
EXCEPT
A) severe combined immunodeficiency disease (SCID).
B) Duchennes muscular dystrophy.
C) cystic fibrosis.
D) LDL-receptor deficiency.
E) colon cancer.
Answer: E
Section: 1.4
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.3
Learning Outcome: 1.15
Global Outcome: 5
41) Recombinant DNA technology has become an increasingly important
part of our life. It is used for all of the following EXCEPT
A) vaccine production.
B) enhancing food longevity.
C) synthesis of water.
D) drug production.
E) increasing the nutritional value of food.
Answer: C
Section: 1.4
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.3
Learning Outcome: 1.13
Global Outcome: 5
42) Normal microbiota are typically found in and on all the following body
locations EXCEPT the
A) skin.
B) mouth.
C) colon.
D) blood.
E) upper respiratory system.
Answer: D
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.16
43) Which of the following statements about biofilms is FALSE?
A) Compared to free-living bacteria, biofilms are more sensitive to
antibiotics.
B) Biofilms in pipes can block the flow of water.
C) Biofilms in your body protect mucous membranes from harmful
microbes.
D) Biofilms on medical devices cause infections.
E) Biofilms on rocks provide food for animal life.
Answer: A
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 6.1
Learning Outcome: 1.17
44) Development of emerging infectious disease can be a result of all of
the following EXCEPT
A) microbial mutation.
B) modern transportation.
C) use of genetically modified foods.
D) changes in the environment.
E) overuse of antibiotics.
Answer: C
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 1.3
Learning Outcome: 1.18
1.2 True/False Questions
1) Infectious disease is almost totally eradicated in our world.
Answer: FALSE
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.18
2) A student has obtained a sample of pond water for study. Using the
high-power lens, he observes several cells with nuclei. He can conclude
that the cells are NOT bacteria.
Answer: TRUE
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.3
3) The process of pasteurization to reduce food spoilage utilizes high heat
to kill all bacteria present.
Answer: FALSE
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 3.4
Learning Outcome: 1.7
Global Outcome: 5
4) Anton van Leeuwenhoek was the first microbiologist to use a
microscope to examine environmental samples for the presence of
microorganisms.
Answer: TRUE
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.5
5) Spontaneous generation refers to living cells arising only from other
living cells.
Answer: FALSE
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Knowledge
Learning Outcome: 1.6
6) Microbes are associated with life-sustaining benefits as well as lifethreatening
diseases.
Answer: TRUE
Section: 1.1
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.1
7) All cells possess a cell wall.
Answer: FALSE
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 2.1
Learning Outcome: 1.3
8) All pathogens known to infect humans have been identified at this point
in time.
Answer: FALSE
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Knowledge
ASMcue Outcome: 1.3
Learning Outcome: 1.18
1.3 Essay Questions
1) What is an emerging disease, and what are some of the sources for
these new infectious diseases?
Section: 1.5
Blooms Taxonomy: Comprehension
ASMcue Outcome: 1.3
Learning Outcome: 1.18
Global Outcome: 8
2) Compare and contrast prokaryotic and eukaryotic cells.
Section: 1.2
Blooms Taxonomy: Analysis
ASMcue Outcome: 2.4
Learning Outcome: 1.3
Global Outcome: 8
3) What was the function and importance of S-necked flasks in Louis
Pasteurs experiments in disproving spontaneous generation?
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Comprehension
Learning Outcome: 1.7
Global Outcome: 5
4) Explain the germ theory of disease and discuss why this theory is
essential to the treatment of infectious disease.
Section: 1.3
Blooms Taxonomy: Synthesis
ASMcue Outcome: 5.4
Learning Outcome: 1.8
Global Outcome: 5

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Microbiology An Introduction 12th Edition by Gerard J. Tortora -Test Bank”