- You cannot add another "Test Bank Maternity and Pediatric Nursing 3rd Edition By Susan Ricci, Theresa Kyle, and Susan Carman" to your cart. View cart
Test Bank for Global Marketing 8th Edition by Mark C. Green, Warren J. Keegan
$35
Description
Test Bank for Global Marketing 8th Edition by Mark C. Green, Warren J. Keegan
Only use the multiple choice.
Global Marketing, 8e (Keegan/Green)
Chapter 1 Introduction to Global Marketing
1) The market development strategy involves seeking new customers by introducing existing
products or services to a new market segment.
Answer: TRUE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 1
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
2) Starbucks is building on its loyalty card and rewards program in the United States with a
smartphone app that enables customers to pay for purchases electronically. This is an
example of Market Penetration.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
3) The perceived value equation can be represented as Value = Price/Benefits.
Answer: FALSE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
4) Companies can increase prices if costs are low because of process efficiencies in
manufacturing.
Answer: FALSE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
5) If Nestlé decides not to market biscuits (cookies) in the United States due to competitive
reasons, it is considered as a lack of strategic focus and missed opportunity.
Answer: FALSE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
6) The Yugo automobile achieved a modest level of U.S. sales in the 1980s despite a “don’t
buy” rating from a consumer magazine.
Answer: TRUE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
7) Walmart’s recent exit from the German market was due, in part, to the fact that German
shoppers could find lower prices at stores known as “hard discounters.”
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
8) Nike dropped their well-known tag line “Just do it” in advertising women’s clothing in
Europe and replaced it by the slogan “Here I am” since college-age women in Europe are not
as competitive about sports as men are.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
9) From a global marketing perspective, the history of the Beatles’ records is an interesting
case study in both product adaptation and product extension.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
10) In an effort to “Americanize” the sound of the Beatles’ recordings, a studio effect known
as reverb was added to some tracks.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
11) McDonald’s global marketing strategy is based primarily on local marketing mix
elements.
Answer: FALSE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
12) Starbucks opened an experimental store in Amsterdam that serves as a testing ground for
new design concepts such as locally sourced and recycled building materials.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
13) Tang drink powder became a $1 billion brand as regional managers in the Middle East
added mango and pineapple flavors.
Answer: TRUE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 3
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
14) About 75 percent of the Coca-Cola Company’s operating income and two-thirds of its
operating revenue are generated outside North America.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 4
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
15) Ethnocentric companies that conduct business outside the home country adhere to the
notion that the products that succeed in the home country will succeed anywhere.
Answer: TRUE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 5
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
16) The term “polycentric” describes management’s belief or assumption that each country in
which a company does business is the same as the home country business.
Answer: FALSE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
17) Unilever’s Rexona deodorant brand had 30 different package designs and 48 different
formulations. This is an example of ethnocentrism.
Answer: FALSE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 5
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
18) A U.S. company that focuses on the countries included in the North American Free Trade
Agreement (NAFTA) has a regiocentric orientation.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
19) A European company that focuses its attention on Europe can be considered to have
geocentric orientation.
Answer: FALSE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 5
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
20) A company with a geocentric orientation views the world as a potential market and strives
to develop integrated global strategies.
Answer: TRUE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 5
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
21) A true transnational company would be characterized as “stateless.”
Answer: TRUE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
22) One way to assess a company’s “degree of transnationality” is to compute the ratio
between the sales outside the home country to total sales.
Answer: TRUE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
23) Economic growth has reduced resistance that might otherwise have developed in
response to the entry of foreign firms into domestic economies.
Answer: TRUE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
24) In the context of global marketing, leverage means some type of advantage that a
company enjoys by virtue of the fact that it has experience in its home country.
Answer: FALSE
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
25) Evidence of the company’s ongoing commitment to innovation can be seen in continuous
new product introduction.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
26) Most global markets do not exist in nature.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
27) A global company can leverage its experience in any market in the world.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
28) Nontariff barriers (NTBs) are monetary restrictions on cross-border trade.
Answer: FALSE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
29) Anheuser-Busch, the brewer of Budweiser beer, lost its independence after years of
focusing primarily on the U.S. market.
Answer: TRUE
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
30) The term globaphobia is used to describe an attitude of hostility towards trade
agreements and global brands.
Answer: TRUE
Difficulty: Easy
Chapter LO: 5
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
31) When you call United Airlines for a reservation on a toll-free number and get a response
from an operator in Mumbai, this is an example of:
A) anti-globalization.
B) global marketplace.
C) multilingual expression.
D) discrimination.
E) E-ticketing.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
32) In global markets, Starbucks is a good example of simultaneously executing all of the
growth strategies except:
A) Market penetration.
B) Market development.
C) Product development.
D) Market orientation.
E) Diversification.
Answer: D
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
33) Slumdog Millionaire, a movie which received several awards and an Oscar in 2009, was
filmed on a location in and around:
A) London.
B) San Francisco.
C) Cancun.
D) Mumbai.
E) Moscow.
Answer: D
Difficulty: Easy
Chapter LO: 1
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
34) Starbucks has launched several new ventures in global markets, including music CDs and
movie production. This is an example of:
A) Market Penetration.
B) Market Development.
C) Market Diversification.
D) Product Development.
E) Global Marketing.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
35) A fundamental difference between regular marketing and global marketing is:
A) the lack of marketing mix.
B) the scope of activities.
C) the lack of strategic planning.
D) the focus on resources.
E) the lack of communication.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
36) Starbucks is building on its loyalty card and rewards program in the United States with a
smartphone app that enables customers to pay for purchases electronically. The app displays a
bar code that the barista can scan. This is an example of:
A) Market Penetration.
B) Market Development.
C) Market Diversification.
D) Product Development.
E) Global Marketing.
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Information technology
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
37) Starbucks is entering India via an alliance with the Tata Group. Phase 1 calls for sourcing
coffee beans in India and marketing them at Starbucks stores throughout the world. This is an
example of:
A) Market Penetration.
B) Market Development.
C) Market Diversification.
D) Product Development.
E) Regular Marketing.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
38) The essence of marketing worldwide is to surpass the competition in creating perceived
value, which can be represented as:
A) Value = Price/Benefits.
B) Value = Benefits/Price.
C) Value = Benefits × Price.
D) Value = Benefits – Price.
E) Value = Benefits + Price.
Answer: B
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
39) The marketing mix is integral to the value equation which is represented by:
A) Value = Price/Benefits.
B) Value = Benefits/Price.
C) Value = Benefits × Price.
D) Value = Benefits – Price.
E) Value = Benefits + Price.
Answer: B
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
40) Renault and its rivals are racing to offer middle-class consumers a new value proposition
by selling cars for the equivalent of $10,000 or less. On the heels of Renault’s success with
Dacia Logan came the $2,500 Nano from India’s Tata Motors. This illustrates that:
A) consumers are looking for low price irrespective of quality.
B) Renault is overcharging for their cars compared to their competitors.
C) higher product development costs are a driving force behind globalization.
D) market success depends on reaching a threshold of acceptable quality for consumers.
E) cars are not very popular in emerging markets like India.
Answer: D
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
41) Walmart’s exit from the German market was due, in part, to the fact that German shoppers
could find lower prices at stores known as:
A) All-in-one stores.
B) Dollar stores.
C) Discount sores.
D) Hard discounters.
E) Fresh & Easy stores.
Answer: D
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 1
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
42) According to Michael Porter, a global industry is one in which ________ can be achieved
by integrating and leveraging operations on a worldwide scale.
A) marketing mix
B) competitive advantage
C) cross border infiltration
D) ration analysis
E) production capability
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
43) The former chairman of Nestlé recently told an interviewer: “We are food and beverages.
We are not running bicycle shops. Even in food we are not in all fields. There are certain
areas we do not touch. Also, we have no soft drinks because I have said we either buy Coca-
Cola or we leave it alone.” What strategic marketing principle does the chairman’s comment
emphasize most specifically?
A) customer value
B) competitive advantage
C) focus
D) myopia
E) policy of dealing only with Swiss businesses
Answer: C
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
44) Nike recently adopted the slogan “Here I am” for its pan-European clothing advertising
targeting women. The decision to drop the famous “Just do it” tag line was based on the
research indicating that:
A) the famous slogan did not have accurate translation in European languages.
B) Europeans do not like tag lines that portray American thinking.
C) college-age women in Europe are not as competitive about sports as men are.
D) the old slogan conveys superiority of men over women.
E) European women want to differentiate themselves from men.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
45) The decision to enter one or more particular markets outside the home country depends
on all of the mentioned factors except:
A) company’s resources.
B) company’s age.
C) company’s managerial mind-set.
D) nature of opportunities.
E) threats.
Answer: B
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
46) From the global marketing perspective, the customization of the Beatles’ records is a
good example of:
A) product adaptation.
B) market penetration.
C) diversification.
D) product development.
E) marketing mix.
Answer: A
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
47) In an effort to “Americanize” the sound of the Beatles’ recordings, a studio effect known
as reverb was added to some tracks. This is an example of:
A) product adaptation.
B) market penetration.
C) diversification.
D) product development.
E) marketing mix.
Answer: A
Difficulty: Easy
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
48) Two decades ago, professor Ted Levitt wrote a classic Harvard Business Review article
titled “The Globalization of Markets.” Which of the following statements about the author
and the article is accurate?
A) Levitt urged companies to adopt products on a country-by-country basis.
B) There was universal agreement about his thesis that the world is becoming homogeneous.
C) Levitt urged companies to develop standardized products that could be marketed
worldwide with little adaptation.
D) Levitt warned of the coming backlash against globalization.
E) Levitt did not recommend developing standardized products.
Answer: C
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
49) Coca-Cola achieved success in the Japanese market primarily by:
A) standardization of marketing mix elements.
B) global localization.
C) vending machine operations.
D) selecting market mix options.
E) homogenization.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
50) A company that succeeds in global marketing:
A) pursues a “one size fits all” strategy by creating identical products for homogeneous
markets.
B) customizes special products for each world country or region.
C) creates both standardized and localized products.
D) nurtures an ethnocentric management orientation.
E) uses localized products only.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
51) An important managerial task in global marketing is learning to recognize the extent to
which it is possible to extend marketing plans as well as the extent to which adaptation is
desired. The way a company addresses this task is a reflection of the company’s:
A) market penetration.
B) market diversification.
C) global marketing strategy.
D) product development.
E) product standardization.
Answer: C
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 2
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
52) One of the dimensions of global marketing strategy which pertains to marketing
management is:
A) concentration of market penetration.
B) coordination of market diversification.
C) integration of competitive moves.
D) coordination of product development.
E) product standardization.
Answer: C
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 3
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
53) Statements that illustrate the success of global marketing include all of the following
except:
A) the Coca-Cola Company supports its Coke brand by utilizing global and local marketing
mix.
B) Apple is synonymous with cutting-edge innovation and high-tech design.
C) Italy’s Benetton utilizes marketing as a knee-jerk reaction to world marketing needs.
D) the backbone of Caterpillar’s global success is its network of dealers.
E) Germany’s reputation for engineering and manufacturing provides a competitive
advantage.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
54) McDonald’s serves McAloo Tikki Burger in India, McRice Burger in Malaysia, McOZ
Burger in Australia, Kiwi Burger in New Zealand, and McHuevo Burger in Uruguay and
McSamurai Burger in Thailand. These menu variations are examples of:
A) a combination of global and local marketing mix elements.
B) a reflection of failure of U.S. menu items in those countries.
C) a deviation from successful marketing practices.
D) a replacement of standard menu names with fancy names.
E) a selection of menu items that can be sold eventually in U.S. markets.
Answer: A
Difficulty: Easy
Chapter LO: 3
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
55) All of the following correctly states McDonald’s approach to standardization and
adaptation of the marketing mix except:
A) McDonald’s standardizes some product elements and adapts others.
B) McDonald’s standardizes some place elements and adapts others.
C) McDonald’s standardizes some promotion elements and adapts others.
D) McDonald’s standardizes some price elements and adapts others.
E) McDonald’s standardizes all product elements.
Answer: E
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
56) Examples of effective global marketing by McDonald’s include both standardized and
localized marketing mix elements. Which of the following does not represent a localized
element?
A) It serves McAloo tikki potato burger in India.
B) It uses the advertising slogan “I’m lovin’ it.”
C) It operates themed dining cars on the Swiss national rail system.
D) It has home delivery service in India.
E) It has slang nicknames such as MakDo in Philippines and McDo in France.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 3
AACSB: Diverse and multicultural work environment
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
57) Uniqlo, a division of Japan’s Fast Retail, operates about 850 stores in Japan and currently
has six stores in the United States. Their plans call for a total of 200 U.S. stores by 2020. The
fulfillment of their plan will depend on:
A) industry conditions.
B) sources of competitive advantage.
C) the condition of the apparel market worldwide.
D) the demand in Japan for U.S. style garments.
E) all of the above
Answer: E
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
58) Measured by national income, the United States represents the world’s largest single
market for goods and services. Roughly what percentage of world income is found outside
the United States?
A) 25%
B) 50%
C) 75%
D) 95%
E) 35%
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
59) Even though Germany is the largest single-country market in Europe, what percent of the
world market potential for German companies is outside Germany?
A) 40%
B) 55%
C) 74%
D) 94%
E) 85%
Answer: D
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
60) According to the Fortune global 500 companies for 2012, the largest corporation based on
revenue is:
A) Exxon Corporation.
B) Toyota Motors.
C) Royal Dutch Shell.
D) General Electric.
E) Walmart stores.
Answer: C
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
61) Based on 2012 rankings of Fortune Global 500 companies, the world’s most valuable car
company is:
A) GM.
B) Daimler AG.
C) Toyota.
D) Ford.
E) Chrysler.
Answer: C
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
62) Based on the size of the market in U.S. dollars, the leading consumer products are:
A) cell phones.
B) bottled water.
C) cigarettes.
D) video games.
E) recorded music.
Answer: C
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
63) Based on the size of the market in U.S. dollars, the second highest consumer products
are:
A) luxury goods.
B) cell phones.
C) cigarettes.
D) bottled water.
E) recorded music.
Answer: A
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
64) Based on the total annual units sold in the worldwide market, the leading product
category is:
A) flat-panel TV sets.
B) cigarettes.
C) cell phone handsets.
D) cars and light trucks.
E) HDTV sets.
Answer: B
Difficulty: Easy
Chapter LO: 4
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify and describe the processes and tools of strategic marketing
65) A person who assumes that his or her home country is superior to the rest of the world is
said to have:
A) ethnocentric orientation.
B) polycentric orientation.
C) regiocentric orientation.
D) geocentric orientation.
E) None of the above
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
66) Nissan’s earlier vehicles were difficult to start in many parts of the United States during
the cold
winter months. In northern Japan, it was customary for many car owners to put blankets over
the hoods of their cars during winter months. Nissan’s assumption was that Americans would
do the same thing. This is an example of:
A) ethnocentric orientation.
B) polycentric orientation.
C) regiocentric orientation.
D) geocentric orientation.
E) geopolitic orientation.
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
67) The cell phone divisions of Toshiba, Sharp, and other Japanese companies prospered by
focusing on the domestic market. When handset sales in Japan slowed a few years ago, the
Japanese companies realized that Nokia, Motorola, and Samsung already dominated key
world markets. Atsutoshi Nishida, president of Toshiba, noted, “We were thinking only about
Japan. We really missed our chance.” This example illustrates:
A) geocentric orientation.
B) regiocentric orientation.
C) polycentric orientation.
D) ethnocentric orientation.
E) poor globalization orientation.
Answer: D
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
68) Unilever, the Anglo-Dutch consumer products company, at one time had 30 different
package designs and 48 different formulations for its Rexona deodorant brand. This is an
example of:
A) ethnocentric orientation.
B) polycentric orientation.
C) regiocentric orientation.
D) geocentric orientation.
E) transnational orientation.
Answer: B
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
69) Transnational companies, such as Toyota and Honda, have characteristic features that
include:
A) being in both global markets and utilizing global supply chains.
B) characterized by a mind-set of being “stateless.”
C) using both localized and standardized elements in marketing programs.
D) decisions made on the basis of ongoing research.
E) all of the above
Answer: E
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 5
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
70) Nestlé, Unilever, GlaxoSmithKline, and Royal Philips Electronics can be considered
transnational companies on the basis of:
A) sales outside the home country to total sales.
B) assets outside the home country to total assets.
C) employees outside the home country to total employees.
D) headquartered in a relatively small home-country market.
E) all of the above
Answer: E
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
71) A type of advantage that a global company possesses by virtue of the fact that it has
experience in more than one country is referred to as:
A) Leverage.
B) Transferability.
C) Flexibility.
D) Capability.
E) Enability.
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
72) A number of multilateral trade agreements have accelerated the pace of global integration
which include:
A) NAFTA.
B) GATT.
C) WTO.
D) EU.
E) all of the above
Answer: E
Difficulty: Easy
Chapter LO: 6
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
73) Pfizer, Merck, Novartis, and other pharmaceutical companies have little choice but to
engage in global marketing since:
A) there is little demand for their products in home countries.
B) their research centers are located overseas.
C) no single market is large enough to recover costs incurred in research.
D) there is more demand overseas for their products.
E) technology is not available in home countries.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Reflective thinking
Course LO: Describe the global marketing environment today and explain the options
companies consider as they go global
74) In their book, Daniel Yergin and Joseph Stanislaw wrote “It is the greatest sale in the
history of the world. Governments are getting out of businesses by disposing of what
amounts to trillions of dollars of assets. Everything is going—from steel plants and phone
companies . . . to hotels, restaurants, and nightclubs.” This is an indication of:
A) the fact that governments can make more money by selling assets.
B) privatization is becoming a driving force for global marketing.
C) these businesses are considered as closed markets.
D) foreign companies are competing with governments.
E) there is less demand for these type of companies.
Answer: B
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
75) When a country like China is experiencing rapid economic growth, policymakers are
likely to:
A) look more favorably on outsiders.
B) look less favorably on outsiders.
C) experience more resistance toward outsiders.
D) feel threatened by outsiders.
E) None of the above
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
76) H.F. Iskander, general manager of Chevron’s Kuwait office, stated “Chevron is pumping
oil in different locations all over the world . . . there isn’t a rock we haven’t drilled through.
We centralize all that knowledge at our headquarters, analyze it, sort it out, and that enables
us to solve any oil-drilling problem anywhere.” From the global marketing point of view this
is an example of a global company:
A) that is hungry to exploit natural resources.
B) that is trying to be first to explore oil.
C) that it is trying to solve world problems.
D) that gains leverage through experience transfers.
E) that does not have easy access to information.
Answer: D
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
77) Japan’s giant Matsushita Electric Company achieved scale economies by exporting
VCRs, televisions, and other consumer electronics products throughout the world from
world-scale factories in Japan. This is an example of the fact that:
A) scale economies were a cornerstone of Japanese success in the 1970s and 1980s.
B) leverage from scale economies is not limited to manufacturing.
C) a global company can achieve the same economies on a global scale.
D) the larger scale of the global company also creates opportunities to improve corporate
staff competence and quality.
E) all of the above
Answer: E
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
78) Anheuser-Busch, the brewer of Budweiser beer, lost its independence after years of
focusing primarily on the domestic U.S. market. This is most likely a result of:
A) management myopia.
B) national controls.
C) opposition to globalization.
D) newcomers from emerging markets.
E) organizational culture.
Answer: A
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
79) In the United States, some people believe that globalization has depressed the wages of
American workers and resulted in the loss of both blue-collar and white-collar jobs. This is an
example of:
A) discrimination.
B) domination.
C) globaphobia.
D) management myopia.
E) economic crisis.
Answer: C
Difficulty: Moderate
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
80) McDonald’s restaurants are found in more than 118 countries. To ensure high levels of
consistency and quality, the company’s far-flung restaurant system incorporates many
standardized elements (e.g. restaurant design, burgers/fries/soft drinks as basic menu
offerings). However, McDonald’s also prides itself on sourcing many of its food inputs (e.g.
potatoes and dairy products) in individual host countries. McDonald’s strives to be locally
responsive—it creates new menu items specifically designed with local eating customs and
preferences in mind. Typically, McDonald’s forms joint ventures with local partners, a tactic
that ensures that a local “face” is associated with the company. Finally, McDonald’s has been
in many country markets long enough that a new generation of consumers has grown up with
McDonald’s and are not aware of the company’s U.S. origins. On the basis of this summary,
what is the highest stage of corporate development that McDonald’s arguably has achieved?
A) international
B) multinational
C) global
D) transnational
E) myopic
Answer: D
Difficulty: Difficult
Chapter LO: 6
AACSB: Analytical thinking
Course LO: Identify factors that influence a company’s micro environment and macro
environment
81) What is “global marketing” and how does it differ from “regular marketing”? Giving
examples of at least one major corporation, explain these differences.
Answer: Marketing is an organizational function and a set of processes for creating,
communicating, and delivering value to customers. An organization that engages in global
marketing focuses its resources and competencies on global market opportunities and threats.
A fundamental difference between “regular marketing” and “global marketing” is the scope of
activities. A company that engages in global marketing conducts important business activities
outside the home-country market. For example, as Walmart expands into Guatemala and
other Central America countries, it is implementing a market development strategy.
Difficulty: Easy
Chapter LO: 1
AACSB: Application of knowledge
Course LO: Discuss the fundamental concepts of marketing
82) What
You must be logged in to post a review.
Reviews
There are no reviews yet.