TEST BANK -International Economics – Theory and Policy -6thEdition

$15

Description

TEST BANK To accompany International Economics Theory and Policy Sixth Edition Krugman and Obstfeld

Contents Page
Chapter 1 Introduction 1
Chapter 2 Labor Productivity and Comparative Advantage: The Ricardian Model 14
Chapter 3 Specific Factors and Income Distribution 28
Chapter 4 Resources and Trade: The Heckscher-Ohlin Model 41
Chapter 5 The Standard Trade Model 56
Chapter 6 Economies of Scale, imperfect Competition, and International Trade 70
Chapter 7 International Factor Movements 82
Chapter 8 The Instruments of Trade Policy 96
Chapter 9 The Political Economy of Trade Policy 108
Chapter 10 Trade Policy in Developing Countries 121
Chapter 11 Strategic Trade Policy in Advanced Countries 133
Chapter 12 National Income Accounting and the Balance of Payments 147
Chapter 13 Exchange Rates and the Foreign Exchange Market:
An Asset Approach 164
Chapter 14 Money, Interest Rates, and Exchange Rates 189
Chapter 15 Price Levels and Exchange Rate in the Long Run 210
Chapter 16 Output and Exchange Rate in the Short Run 237
Chapter 17 Fixed Exchange Rates and Foreign Exchange Intervention 256
Chapter 18 The International Monetary System, 1870 – 1973 278
Chapter 19 Macroeconomic Policy and Coordination Under
Floating Exchange Rates 302
Chapter 20 Optimum Currency Areas and the European Experience 324
Chapter 21 The Global Capital Market: Performance and Policy Problems 346
Chapter 22 Developing Countries: Growth, Crisis, and Reform 370
1
Chapter 1: Introduction
Multiple Choice Questions
1. Historians of economic thought often describe ___________ written by _______
and published in __________ as the first real exposition of an economic model.
A. “Of the Balance of Trade,” David Hume, 1776
B. “Wealth of Nations,” David Hume, 1758
C. “Wealth of Nations,” Adam Smith, 1758
D. “Wealth of Nations,” Adam Smith, 1776
E. “Of the Balance of Trade,” David Hume, 1758
Answer: E
2. From 1959 to 2000,
A. the U.S. economy roughly tripled in size.
B. U.S. imports roughly tripled in size.
C. the share of US Trade in the economy roughly tripled in size.
D. U.S. Imports roughly tripled as compared to U.S. exports.
E. U.S. exports roughly tripled in size.
Answer: C
3. The United States is less dependent on trade than most other countries because
A. the United States is a relatively large country.
B. the United States is a “Superpower.”.
C. the military power of the United States makes it less dependent on
anything.
D. the United States invests in many other countries
E. many countries invest in the United States.
Answer: A
4. Ancient theories of international economics from the 18th and 19th Centuries are:
A. not relevant to current policy analysis.
B. are only of moderate relevance in today’s modern international economy.
C. are highly relevant in today’s modern international economy.
D. are the only theories that actually relevant to modern international
economy.
E. are not well understood by modern mathematically oriented theorists.
Answer: C
2
5. An important insight of international trade theory is that when countries exchange
goods and services one with the other it
A. is always beneficial to both countries.
B. is usually beneficial to both countries.
C. is typically beneficial only to the low wage trade partner country .
D. is typically harmful to the technologically lagging country.
E. tends to create unemployment in both countries.
Answer: B
6. If there are large disparities in wage levels between countries, then
A. trade is likely to be harmful to both countries.
B. trade is likely to be harmful to the country with the high wages.
C. trade is likely to be harmful to the country with the low wages.
D. trade is likely to be harmful to neither country.
E. trade is likely to have no effect on either country.
Answer: D
7. Benefits of international trade are limited to
A. tangible goods.
B. intangible goods.
C. all goods but not services.
D. services.
E. None of the above.
Answer: E
8. Attempts to explain the pattern of international trade
A. have been a major focus of international economists.
B. have proven to be hopeless.
C. have proven to be a trivial exercise.
D. have been the preoccupation of economic development theorists.
E. None of the above.
Answer: A
9. Which of the following does not belong?
A. NAFTA
B. Uruguay Round
C. World Trade Organization
D. None Tariff Barriers
3
E. None of the above.
Answer: D
10. Cost-benefit analysis of international trade
A. is basically useless.
B. is empirically intractable.
C. focuses attention on conflicts of interest within countries.
D. focuses attention on conflicts of interests between countries.
E. None of the above.
Answer: C
11. An improvement in a country’s balance of payments means a decrease in its
balance of payments deficit, or an increase in its surplus. In fact we know that a
surplus in a balance of payments
A. is good.
B. is usually good.
C. is probably good.
D. may be considered bad.
E. is always bad.
Answer: D
12. The study of exchange rate determination is relatively
A. difficult.
B. new and mathematical.
C. old.
D. obtuse.
E. None of the above.
Answer: B
13. The GATT was
A. an international treaty.
B. an international U.N. agency.
C. an international IMF agency.
D. a U.S. government agency.
E. a collection of tariffs.
Answer: A
4
14. The international debt crisis of early 1982 was precipitated when _____ could not
pay its international debts.
A. Russia
B. Mexico
C. Brazil
D. Malaysia
E. China
Answer: B
15. International economics can be divided into two broad sub-fields:
A. macro and micro.
B. developed and less developed.
C. monetary and barter.
D. international trade and international money.
E. static and dynamic.
Answer: C
16. A primary reason why nations conduct international trade is because of
differences in
A. historical perspective.
B. location.
C. resource availabilities.
D. tastes.
E. incomes.
Answer: C
17. International trade is sometimes used as a substitute for all of the following except
A. international movements of capital.
B. international movement s of labor.
C. domestic production of the same goods or services.
D. domestic production of different goods and services.
E. None of the above.
Answer: D
5
18. International trade forces domestic firms to become more competitive in terms of
A. the introduction of new products.
B. product design and quality.
C. product reliability.
D. product price.
E. All of the above.
Answer: E
19. The movement to free international trade is most likely to generate short-term
unemployment in which industries?
A. Industries producing non-tradable goods
B. Import-competing industries
C. Export industries
D. Import sectors
E. None of the above.
Answer: B
20. International trade is logically associated with which assumption?
A. Resources are less mobile internationally than domestically.
B. Resources are more mobile internationally than are goods.
C. Imports should exceed exports.
D. Exports should exceed imports.
E. None of the above.
Answer: A
21. Arguments for free trade are sometimes disregarded by the political process
because
A. economists tend to favor highly protected domestic markets.
B. economists have a universally accepted decisive power over the political
decision mechanism.
C. maximizing consumer welfare may not be a chief priority for politicians.
D. the gains of trade are of paramount concern to typical consumers.
E. None of the above.
Answer: C
6
22. Increased foreign competition tends to
A. increase profits of domestic import-competing industries.
B. place constraints on the wages of domestic workers.
C. induce falling output per worker for domestic workers.
D. intensity inflationary pressures at home
E. None of the above.
Answer: B
23. ____________ is the ability of a firm to design, produce, and market goods and
services that are better and/or cheaper than those of other firms.
A. Competitiveness
B. Protectionism
C Comparative advantage
D. Interventionism
E. None of the above.
Answer: A
24. For a country to maximize its productivity in a global economy, it requires
A. only imports.
B. only exports.
C. both exports and imports.
D. neither exports nor imports.
E. foreign direct investment.
Answer: C
25. Proponents of free trade claim all of the following as advantages except
A. relatively high wage levels for all domestic workers.
B. a wider selection of products for consumers
C. increased competition for world producers.
D. the utilization of the most efficient production processes.
E. None of the above.
Answer: A
26. A firm’s ____, relative to that of other firms, is generally regarded as the most
important determinant of competitiveness.
A. income level
B. tastes
C. preferences
D. productivity
7
E. environmental regulation
Answer: D
27. One likely effect of moving to free international trade is that
A. a monopoly in the home market becomes an oligopoly in the world
market.
B. an oligopoly in the home market becomes a monopoly in the world
market.
C. a purely competitive firm becomes an oligopolist.
D. a purely competitive firm becomes a monopolist.
E. None of the above.
Answer: A
28. International trade in goods and services tends to
A. increase all domestic costs and prices.
B. keep all domestic costs and prices at the same level.
C. lessen the amount of competition facing home manufactures.
D. increase the amount of competition facing home manufacturers.
E. None of the above.
Answer: D
29. The real income of domestic producers and consumers may be increased by
A. technological progress, but not international trade.
B. international trade, but not technological progress.
C. neither technological progress nor international trade.
D. both technological progress and international trade.
E. None of the above.
Answer: D
30. A sudden shift from import tariffs to free trade may cause short-term
unemployment in
A. import competing industries.
B. exporting industries.
C. industries that neither import nor export.
D. service industries
E. None of the above.
Answer: A
8
31. Empirical studies indicate that productivity performance is
A. directly related to globalization of industries.
B. inversely related to globalization of industries.
C. not related to globalization of industries.
D. Any of the above.
E. None of the above.
Answer: A
32. A closed economy is one in which
A. imports exactly equal exports.
B. domestic firms invest in foreign countries.
C. the home economy is isolated from foreign trade or investment.
D. All of the above.
E. None of the above.
Answer: C
33. The dominant trading nation in the world market since World War II was
A. the United Kingdom.
B. the United States.
C. Japan.
D. Germany.
E. China.
Answer: B
34. Empirical studies indicate that _______________ best enhances productivity
growth for local industries
A. local competition
B. cut-throat competition
C. destabilizing competition
D. global competition
E. None of the above.
Answer: D
35. High levels of openness are most likely associated with a country’s
A. political orientation.
B. size.
C. resource availability.
D. historical association with foreign entangling alliances.
E. None of the above.
9
Answer: B
10
Essay Questions
1. It is argued that small countries tend have more open economies than large ones.
Is this empirically verified? What are the logical underpinnings of this argument?
Answer: Yes. They do not have sufficient resources to satisfy consumption needs; and
also do not have a sufficiently large market to enable their industries to avail themselves
of scale economy possibilities.
Another answer would rely on a location argument. Assume that the “natural” market for
any given plant is a circle with a radius of n miles with the plant at its center. Assuming
that the production plants are located randomly throughout the country, then the
probability that the typical circular market will encompass some foreign country is
greater the smaller is the country.
2. It is argued that if a rich high wage country such as the United States were to
expand trade with a relatively poor and low wage country such as Mexico, then
U.S. industry would migrate south, and U.S. wages would fall to the level of
Mexico’s. What do you think about this argument?
Answer: The student may think anything. The purpose of the question is to set up a
discussion, which will lead to the models in the following chapters.
3. Some patterns of international trade are easier to explain than others. Give several
examples and explain.
Answer: Historical circumstance can explain some patterns such as the relatively large
trade flows from West Africa to France. The relatively sparse trade between countries
within South America seems curious.
4. International trade tends to prove that international trade is beneficial to all
trading countries. However, casual observation notes that official obstruction of
international trade flows is widespread. How might you reconcile these two
facts?
Answer: Like question 2, this is meant to allow students to offer preliminary discussions
of issues, which will be explored in depth later in the book.
5. It is argued that small countries tend have more open economies than large ones.
Is this empirically verified? What are the logical underpinnings of this argument?
Answer: Yes. They do not have sufficient resources to satisfy consumption needs; and
also do not have a sufficiently large market to enable their industries to avail themselves
of scale economy possibilities.
11
Another answer would rely on a location argument. Assume that the “natural” market for
any given plant is a circle with a radius of n miles with the plant at its center. Assuming
that the production plants are located randomly throughout the country, then the
probability that the typical circular market will encompass some foreign country is
greater the smaller is the country.
6. It is argued that if a rich high wage country such as the United States were to
expand trade with a relatively poor and low wage country such as Mexico, then
U.S. industry would migrate south, and U.S. wages would fall to the level of
Mexico’s. What do you think about this argument?
Answer: The student may think anything. The purpose of the question is to set up a
discussion, which will lead to the models in the following chapters.
7. Some patterns of international trade are easier to explain than others. Give several
examples and explain.
Answer: Historical circumstance can explain some patterns such as the relatively large
trade flows from West Africa to France. The relatively sparse trade between countries
within South America seems curious.
8. International trade tends to prove that international trade is beneficial to all
trading countries. However, casual observation notes that official obstruction of
international trade flows is widespread. How might you reconcile these two
facts?
Answer: Like question 2, this is meant to allow students to offer preliminary discussions
of issues, which will be explored in depth later in the book.
9. International Trade theory is one of the oldest areas of applied economic policy
analysis. It is also an area for which data was relatively widely available very
early on. Why do you suppose this is the case?
Answer: In ancient times, public finance was not well developed. Most of the
population was not producing and consuming within well-developed market economies,
so that income and sales taxes were not efficient. One of the most convenient ways for
governments to obtain resources was to set up custom posts at borders and tax. Hence
international trade was of great policy interest to princes and kings, as was precise data of
their main tax bas

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “TEST BANK -International Economics – Theory and Policy -6thEdition”